Grand Prix Nationaal

Grand Prix driebanden cyclus 2018

 

Eerste Grand Prix in 't Oogh van Vlaerdingh

 

104 inschrijvingen zorgden ervoor dat er vier pre kwalificaties zijn. Ronald van Geyt en Sylvia Eckel kwamen in de prepreprepre aan de start. Voor laatstgenoemde liep dat uit op een teleurstelling hoewel ze zelf wist dat het moeilijk zou worden. de Hansweerste werd namelijk geplaagd door heftige hartritme stoornissen en zat slecht in haar vel met uitschakeling tot gevolg.
Van geyt overleefde na een overwinning en een nederlaag dankzij een prima moyenne wel. Ook de tweede kwalificatie kwam hij door. Met een overwinning en een bye lag de weg naar de derde ronde open. Daarin startte Robert van Stevendaal en deed dat goed. Na een overwionning en een prima gelijkspel tegen Huidji See plaatste hij zich voor de voorlaatste kwalificatie en komt maandag weer in actie. Van Geyt is dinsdag weer aan de beurt en dan stromen ook Richard de Bruin en Michael Vink in.

Van Stevendaal struikelt over drempel hoofdtoernooi. Wat was hij er dichtbij. Een plaats in het hoofdtoernooi van de eerste Grand Prix driebanden van dit kalenderjaar. Robert van Stevendaal redde het in de laatste kwalificatieronde net niet.
Na eerst nog de pre kwalificatie met twee overwinningen op respectievelijk Charles Mekes (25-23) en Jos Nieuwenhuizen (25-24) te hebben overleefd werd het hoofdtoernooi een brug te ver. In de slotkwalificatie verloor de biljarter uit Vogelwaarde met 22-30 van Wil Janssen en met 28-30 van Raymund Swertz. Ronald van Geyt uit Hansweert werd in de pre kwalificatie uitgeschakeld na een 25-21 winstpartij op Peter Berndsen en verlies tegen Jan Viskil. Ook Michael Vink werd uitgeschakeld. Hij verloor met 11-25 van Marcel Hopmans en won na een slotserie van 9 van Wim van den berg maar kwam bij de eindafrekening 1 carambole tekort. Richard de Bruin overleefde de pre kwalificatieronde wel na twee overwinningen. Aad Buis moest met 25-9 en Robert Koster met 25-16 buigen voor de man uit Wemeldinge. Hij speelde dinsdagavond laat nog in de laatste kwalificatie voor een plaats in het hoofdtoernooi. Die kwam er niet na twee nederlagen. eerst verloorhij met 22-30 in 22 beurten van Tom Beemsterboer en daarna nog eens met 19-30 in 33 van Jack van Peer. Daarmee zat er niet meer dan de vierde plaats in de poule in en uitschakeling.

Donderdag komt Jean Paul de Bruijn in actie.
Zijn start is perfect te noemen met een royale overwinning op Raymund Swerts, 40-25 in 23 beurten. Vervolgens is Bert van Manen aan de beurt al ging het iets minder makkelijk: 40-328 in 28. De laatste partij van de poulefase was Hans de Bruin zijn tegenstander voor zover je daar van kon spreken. met 40-19 in 26 werd de sectie pennningmeester uit het toernooi gezet zodat hij zich aan zijn taak van wedstrijdsecretaris kan wijden.

Voor De Bruijn duurde het optreden maar een ronde langer. In de achtste finale ging hij zeer matig spelend met 39-40 in 34 beurten ten onder. Het zat in de ultieme fase niet mee bij de Hulstenaar toen hij de partij met 3 leek uit te maken bij 37-37. Maar hij miste de laatste op een mm. Kay de Zwart deed wat De Bruijn niet kon, met drie uitmaken. Een slechte start voor de nummer twee van de ranglijst van vorig seizoen.

De kwartfinales brachten drie spelers van S.I.S. in de strijd van d elaatste vier. Raymond Burgman, Jean van Erp en Glenn Hofman wonnen allen en werden vergezeld van topfavoriet Dick Jaspers.
Die ging er echter verrassend uit tegen Burgman en zodoende volgd eeen SIS finale omdat Glenn Hofman ook van Jean van Erp won. In de finale bleek Glenn ook de meerdere van Burgman en won zodoende zijn tweede Grand prix toernooi.

 

Tweede Grand Prix in Sportfoyer De Hazelaar Rosmalen.

In de prepreprepre kwalificatie kwamen Ronald van Geyt en Joey de Kok in actie.
Van geyt won twee keer, met 20-8 van Nico van den Heuvel en 20-5 van ben Bik en ging door. Joey de Kok won met 20-14 van ben Bik en verloor met 19-20 van Nico van den Heuvel maar plaatste zich wel.

In de preprepre meldde Joey de Kok zich af wegens werkverplichtingen en won en verloor Van Geyt een partij . Van Gijs van Rijn werd met 20-14 gewqonnen en tegen Nierls Verlouw met 18-20 verloren. Zijn moyenne was echter goed genoeg om nog eens verder te kunnen gaan. In de prepre was het voor hem gedaan met de vreugde. Hij verloor met 25-22 van John van Essen en met 25-20 van Michael de Bruin. Ook Robert van Stevendaal kwam nu in actie. Hij overleefde de ronde. Van Stevendaal won  van Johan Zwiers met 25-19 maar ging onderuit tegen Stefan Osnabrug, maar het was genoeg voor de pre ronde. Van Stevendaal werd daain vergezeld van Richard de Bruin en Michael Vink. Van Stevendaal vond zijn waterloo na nederlagen tegen Rens Hoeba met 24-25 en 18-25 tegen Arno Klaassen. De Bruin en Vink deden beter. De Bruin won van Sam van Etten met 25-14 maar verloor later met 22-25 van Hans de Bruin. Hij gaat wel door naar de laatste kwalificatieronde. Dat deed ook Vink na een zeer sterk optreden. Eerst versloeg hij Robert Koster met 25-20 en vervolgens Martin Vermeer met 25-10 in 20 beurten (1.041 alg. gem.)
Kwalificatie. Vink en De Bruin overleefde ook deze ronde en plaatste zich voor het hoofdtoernooi. Vink won sterk spelend van Peter Berndsen met 30-21 in 26 maar verloor zijn tweede partij van Wilco van Wijk met 18-30 in 29. Net genoeg om op moyenne voor de derde keer deelnemer aan het hoofdtoernooi te worden. De Bruin begon met een 15-30 overwinning maar wel in 49 beurten van Menno de Vries. Zijn tweede partij was een stuk beter, 30-26 in 28 tegen Rens Hoeba. Ook hij naar het hoofdtoernooi dat voor hen voor vrijdag staat gepland in voor beiden pittige poules. De Bruin komt uit tegen Raimond Burgman, Thérèse Klompenhouwer, en Peter Heerkens. Vink heeft zich noodgedwongen teruggetrokken. Jammer was wel leuk geweest. De Jonge Groedenaar baalde wel en sprak veelzeggend en getuigend van zelfvertrouwen:"Het gaat er zeker nog wel een keer van komen als ik zo blijf spelen als de laatste tijd".

Jean Paul de Bruijn had naar verwachting geen problemen in zijn poule. Albert Kooistra was zijn eerste prooi met 40-21 in 18 beurten, Kay de Zwart moest er daarna aan geloven met 40-27 in 34 en tenslotte ging ook Menno de Vries eraan voor de moeite met 40-26 in 20. Kooistra ging op moyenne verrassend mee naar de achtste finale.
Richard de Bruijn begon slecht tegen Raimond Burgman. Verliezen lag in de lijn der verwachting maar zo niet, 16-40 in 26. Tegen Peter Heerkens volgde de tweede tegenvaller al speelde hij een stuk beter maar kwam 2 puntjes tekort, 38-40 in 37. Tegen Thërèse Klompenhouwer viel het doek, ondanks fel verweer, met 40-36, 41.

Kwartfinale. Jean Paul de Bruijn stuit hierin op de onberekenbare Berry van Beers. De Brabander  verloor in zijn poule kansloos van Volkan Cetin en won daarna met 4 puntjes verschil van Wim van den Berg en 2 van Jeffrey Jorissen.
Hoe gevaarlijk Van Beers is ondervond De Bruijn ook al mag hij naar zichzelf kijken. Via 24-9, 26-10 en 30-14 en 35-20 na 11 punten kwam hij toch nog in de problemen toen Van Beers tot 39-38 terug kwam waarna De Bruijn als eerste over de meet ging maar Van Beers nog de nabeurt had. Die bleef tot opluchting van de Zeeuw op een punt steken. Een plaats in de halve finale is daardoor een feit met de hele vaderlandse 'ouwe hap'. Jaspers tegen Burgman en van Erp tegen De Bruijn. De halve finales werden thrillers. Het lijkt wel of De Bruijn iets heeft met spanning. Net als tegen Van Beers nam hij een royale voorsprong van 35-25 maar had de grootste moeite om het af te maken. Van Erp vond dat niet erg en kwam zelfs nog voor met 37-38, het werd 38-38 toen De Bruijn met twee zeer moeilijke ballen alsnog de winst greep in 26 beurten. Jaspers vloog eruit tegen Burgman met 34-40 in 29 zodat De Bruijn en Burgman de finale spelen.
Dit werd een prooi voor De Bruijn. Met 40-31 in 30 beurten bleef hij Burgman de Baas en won de tweede Grand Prix van dit kalenderjaar. na zijn negende in de eerste rukte hij in het klassement op naar de tweede stek.

Derde GP Capelle a/d IJssel.

Joey de Kok beet namens de Zeeuwse biljart gemeenschap de spits af met een uitstekende optreden in de eerste ronde. eerst werd Joop Fishert royaal verslagen met 20-12 in 17 beurten en vervolgens moest Frans kok er met 20-14 aan geloven in 18 beurten. Met een algemeen gemiddelde van 1.142 een knappe start.
Woensdag komt Meerten Dallinga in actie. Voor het eerst in zijn carrière nam Dallinga deel aan een Grand Prix. Het werd meteen een doorslaand succes, tot nu toe althans. Zijn eerste partij werd een royale overwinning op de man met de mooiste naam maar niet de beste biljarter, Rui Miguel dos Santos Teixeira met 20-12 in 28 beurten. dat het beter kon en de tegenstanders nog minder kunnen zijn werd in zijn tweede pot duidelijk. Met 20-3! in 18 beurten werd Jef Machielsen platgewalst. Zaterdag komt Dallinga opnieuw in actie.
Vrijdag kwamen Joey de Kok en Robert van Stevendaal in actie. De Kok eerst in de tweede ronde die begon met een royale zege op Monique Wilkowski van 20-7 in 21 maar werd gevolgd door een nederlaag tegen Bradley Roeten met 16-20 in 30. Een ronde verder desondanks en daarin ging het weer een stuk beter. Eerst werd Rudy Gerritsen geklopt met 25-17 in 21 en vervolgens Ben Thijssen met 25-21 in 28. Van Stevendaal speelde een ronde ronde en won zijn beide partijen met 25-23. eerst van Jan Viskil in 33 en daarna van Mikaël de Bruin in 37. Ook hij verder dus. Meerten Dallinga kwam zaterdag aan het vertrek voor naar achteraf zou blijken vier partijen. Eerst in de tweede ronde werd met 14-20 in 23 verloren van Martin Vermeer maar meteen erna werd Jan Verdult afgeslacht met 20-11 in 24. In de derde ronde moest eerst Marcel van Delden eraan geloven, 25-8 in 36 om vervolgens een draak van een wedstrijd tegen Maurice Orru te spelen. Er stond zoveel op het spel dat het de kwaliteit niet ten goede kwam en de verdediging een voorname rol speelde. uiteindelijk won Dallinga met 25-23 in 46 beurten. Maandag komen Van Stevendaal, De Kok en Vink in actie, dinsdag Dallinga en Richard de Bruin.
Voor Van Stevendaal en Michael Vink duurde het avontuur maar een ronde meer. Van Stevendaal ging na twee nederlagen door de zijdeur af.  Hij verloor van John Kuijken met 20-25 en van Marcel van Berkel met 14-25. Het goede gevoel van eerdere toernooien ontbrak vandaag.
Vink stroomde op basis van goede prestaties in het verleden meteen in in de pre kwal. Maar dat bekwam hem allerminst goed. Het bleek te hoog gegrepen en nederlagen van 18-25 tegen Karel Brand en 24-25 tegen Rudy Gerritsen (miste 10 matchballen op rij zodat Vink met 8 car. nog kon terugkomen) maar bleef steken en mocht met Stevendaal naar huis. De enige die wel wist te overleven was Joey de Kok. In de pre werd met 25-18 in 24 gewonnen van Robert Koster en met 25-9 in 15(1.666) van Johan Zwiers en plaatste zixh als poulewinnaar voor de laatste kwalificatieronde. Een klop op de deur van het hoofdtoernooi.
Na een benauwde zege van 30-28 in 32 op Karel Brand en een even nipte nederlaag van 29-30 in 35. Desondanks ging de deur van het hoofdtoernooi wagenwijd open voor De Kok. Zijn eerste optreden op topniveau van zijn carrière. Zijn eerste tegenstander wordt daarin Jeffrey Jorissen van S.I.S. Schoonmaak uit Den Haag.
Meerten Dallinga drong door tot de pre en won en verloor een partij. Tegen Volkan Cetin kwam zijn vermoeden al uit. Kansloos ging hij naar eigen zeggen en volgens de cijfers onderuit, 14-25 in 19! beurten. Zijn tweede partij werd wel in winst omgezet al was het benauwd. Met 25-20 in 32 beurten overtroefde hij Martin Vermeer. Als gevolg van de andere uitslagen in zijn poule en zijn eigen moyenne blijkt ook Dallinga door naar de laatste kwal. ronde. Ook Richard de Bruin lukte dat maar van hem werd niet anders verwacht. Toch ging het bij zijn eerste optreden niet van een leien dakje. De eerste partij was perfect, 25-20 in 20 beurten winst op Niels Verlouw. De tweede ging een stuk stroever en de tegenstand van Henk Holtrop eveneens. Met 25-23 in 29 beurten haal de hij de pot toch uit en werd eerste in de poule en ook hij door naar de laatste kwal. ronde.
Daarin ontspon zich een harde strijd waarin de Wemeldingenaar als winnaar te voorschijn kwam. Met zeges op Menno de Vries van 30-24 in 28 beurten en 30-22 in 27 op Rudy Zwiers plaatste ook hij zich voor het hoofdtoernooi en zorgde hiermee tevens voor een unicum. Vier Zeeuwen in de laatste fase is nog nimmer vertoond.

Hoofdtoernooi. Poule fase.
Jean Paul de Bruijn had op zijn tweede partij na weinig moeite om zich te plaatsen voor de achtste finales. Hij won zijn eerste partij met overmacht van Herman Slikker 40-17 in 19 beurten mede dankzij een vroege serie van 11. In de tweede partij was het ineens niks meer. 12 Punten uit 19 beurten was de erbarmelijke start met als gevolg een fikse achterstand op Wim van den Berg, maar de tweede helft maakte alles weer goed of zoals hij zelf zou zeggen:"Die was goed genoeg."Voor de winst bedoelde de Hulstenaar en zo was het ook. 15 beurten later werd hij winnaar met 40-37 in 34. Zijn derde partij leverde eveneens winst op al ging het een stuk gemakkelijker. Top was het nog niet maar een ziek, zwak en misselijke Sander Jonen kon hem niets in de weg leggen, 40-15 in 30.
Joey de Kok kon zijn debuut met opgeheven hoofd verlaten. De eerste partij was een ramp toen hioj met 12-40 in 18 beurten werd verslagen door Jeffrey Jorissen. het beloofde weinig goeds maar het herstel was opmerkelijk. Het begin tegen Bert van Manen was nog matig maar toen kreeg de Kok vleugels en zette een 16-24 achterstand om in een kleine voorsprong tot aan de finish. Het was 40-36 en hij was dicht bij een unieke winst in het hoofdtoernooi. dat kwam er net niet van omdat Van Manen in de na beurt met 4 gelijkmaakte. Een punt halen bij je debuut is echter iets om op terug te kijken. En er kwam nog iets bij. In zijn laatste partij gaf hij de al geplaatste Dave Christiani zo goed partij dat hij zelfs derde in de poule werd. de Kok verloor weliswaar met 40-32 maar kon met opgeheven hoofd terugkijken op nog een goede partij en de derde plaats.
Meerten Dallinga opende met een blooper tegen Barry van Beers, 9-40 in 27. Daarna ging het bergopwaarts al bleef het wel bij verlies partijen. eerst bleek Thérèse Klompenhouwer na stevig verzet net te sterk, 29-40, 32 en vervolgens werd verloren van Wil Janssen, 30-40, 45. Een voorsprong van 18-4 was niet genoeg om Janssen achter zich te houden.
Richard de Bruijn vloog ook uit het toernooi en ook na drie nederlagen. Diens verzet nam echter terrier-achtige vormen aan. Tegen zowel Roland Uytdewilligen, 29-40 in 30, als tegen Sam van Etten 34-40, 35 en Jean van Erp 29-40, 38 bleef hij lang aanklampen maar moest telkens in de slotfase de rol lossen .

Realisatie: TiDi Graphics