WB La Baule 2018

We hebben dit keer een Zeeuwse speler meer in de voorronden.
Berry Dallinga beet de spits af op de eerste speeldag in de preprepre kwalificatie. Dat ging hem niet lekker af. Zijn eerste partij ging met 24-30 verloren in maar liefst 40 beurten tegen de Fransman Georges Demos. ook de tweede partij redde Dallinga het niet. Dit keer was de Koreaan Syung Yui Oh veel te sterk met 20-30 in 29 beurten. Exit Dallinga dus.

Op de tweede speeldag kwamen Ronald van Geyt en Sylvia Eckel in actie. Eckel was twee keer volstrekt kansloos. Zij was de laatste weken juist zo goed bezig maar nu wilde er niets lukken. Met 8-30 ging zij in 29 beurten ten onder tegen Jordy de Kruijf om daarna even duidelijk te verliezen van de Portugees Rui Manuel Costa, 15-30 in 41. Ronald van Geyt begon ook bar slecht en verloor met de alles zeggende cijfers 5-30 na slechts 14 beurten van de Nederlandse topspeler Raimond Burgman. Verliezen geen schande maar met dit gemiddelde... In zijn tweede partij nam hij revanche voor zijn eerste optreden. Nu werd met 30-30 in precies 30 beurten gelijkgespeeld tegen de Fransman Mikaël Devogelaere.
Het was de beurt aan Jean paul de Bruijn om de Zeeuwse eer boven te houden. Daar kwam weinig van terecht. Wist hij de eerste partij tegen de tegenwoordige linkshandige Filipos Kasidokostas nog te winnen best was het toen al niet. De kwaal van een goede en een slechte helft tekende zich nu ook wweer af. Een glansrijke eerste helft, met een 18-4 voorsprong werd gevolgd door een slechte tweede die Kasido de kans bood ver terug te komen maar net niet ver genoeg, 30-24 na 23. De tweede partij was vanaf het begin een beproeving voor De Bruijn. De Turk Murat Tüzül gaf biljartles, hij is niet voor niets auteur van het biljartboek 'Tüzül Billiard Systems'. Pas in de tweede helft maakte De Bruijn wat punten waardoor de uitslag nog iets van weerstand weerspiegelde maar in werkelijkheid was hij vanaf het begin vleugellam, 22-30 in 17. Naast De Bruijn vlogen ook Burgman, Klompenhouwer, van Beers  en Hofman uit het toernooi. Nederland moet het opnieuw doen met alleen wereldkampioen Dick Jaspers al voor het hoofdtoernooi begint.
Wat een niveau en wat een spanning. Het peil blijft maar stijgen en als je geen 2.000 gemiddeld meer kan spelen doe je niet meer mee. Zeker in la Baule waar alle verwachtingen worden overtroffen. Top moyennes vliegen je om de oren net als verrassingen. Zo gaat Merckx er meteen al uit net als Kang, Blomdahl, Kim HJ, Ma XC, Polychronopoulos en Nguyen. Caudron laat 4.444 achter zijn naam zetten, Horn 2.857, Heo en Zanetti 2.105, Sanchez 2.500, Bury 3.636 en de verliezende Poly 2.454. Tasdemir is dan nog goed voor 2.666.
In de achtste finale gaat het gala feest door. Caudron verslaat na een geweldige start maar een krampachtig tweede deel Coklu met 40-36 in 21 beurten. Ma en Ngo spelen gelijk (22) waarna Ma de barrage wint met 2-1. Horn heeft aan 19 beurten genoeg tegen Heo, Zanetti schakelt de gevaarlijke Tran uit (22) en Sanchez Uymaz in 19. Cho zet eindelijk de verrassend sterke Nelion uit het toernooi in 17, Jaspers vonnist in de herhaling van de WK finale Bury in 18 (40-23) en Sayginer wint het Tuirks onderonsje met Tasdemir ook in 18.
De echte sensatie moet dan nog komen in de kwartfinale. Caudron blijft Ma in een boeiend duel net voor, 40-39 in 20. Horn zet toch wel verrassend Zanetti aan de kant in 18 beurten. Dat doet ook Cho met Sanchez in eveneens 18 beurten. Het vuurwerk komt echter in de partij tussen Sayginer en Jaspers. Ongelofelijk wat daar was te zien en gebeurde. Sayginer vertrok als een raket met o.a. een serie van 12. Pas toen het pleit leek beslist in zijn voordeel kwam Jaspers met een knappe serie van 12 nog terug, te laat voor winstkansen maar wel goed voor een uitslag van 40-25 in 6 beurten. U leest het goed. Sayginer wint met 6.667 gemiddeld. Een evenaring van de beste partij in een WB. Jaspers verliest met 4.166. Het hoogste verliezend gemiddelde ooit in een WB. Tezamen een WR algemeen gemiddelde.

Halve finales: Caudron - Horn en Cho Sayginer

Realisatie: TiDi Graphics