WB Seoul 2018

Korea en De Bruijn, wat is dat toch.

Vier jaar geleden werd hij hier 3e op het WK en dat werd de aanleiding tot zijn hoogste stand op de ranking ooit, 10de.
Momenteel is de 49ste plaats zijn deel. Na korea wordt er weer wat winst geboekt. Hoeveel wordt later duidelijk.

Sylvia Eckel en Ronald van Geyt opende het Zeeuwse bal zoals gebruikelijk en net zo gebruikelijke lagen zij er na een ronde uit. Toch was er een verschil met andere toernooien. Voor Eckel dan. Van Geyt ging slecht spelend twee keer hard onderuit tegen 2 ijzersterke Koreanen. met 6-30 was eerst Young Seob kim te sterk in 22 beurten en daarna Chang Hoon Seo in 19, 11-30.
Sylvia Eckel ging in haar eerste partij kansloos onderuit tegen ook al een Koreaan, Sang Woon Kok met liefst 5-30 in 17 beurten. In haar tweede partij beleefde zij haar finest houre met een knappe zege (wel in teveel beurten) tegen Gülsen Degener toch al enkele keren derde op een WK, 30-26 in 64.

Jean Paul begon als een wervelwind aan het toernooi en versloeg in de pre kwalificatie, waarin hij tegenwoordig moet beginnen. Hij versloeg eerst de japanner Nobuyasu Sakai met 30-12 in 16 beurten, mede dankzij series van 8 en 7, om te vervolgen met een nog betere zege in 15 beurten met 30-10 tegen de Koreaan Keon, Whi Cho. In de kwalificatieronde was het finest houre voor De Bruijn. Met zware tegenstanders als Javier Palazon en Roland Forthomme waren de verwachtingen bij zijn fans niet al te hoog gespannen maar ook nu overleefde De Bruijn al was het krap. Van de Spanjaard werd in in 20 beurten gewonnen met 40-25 maar later van Forthomme verloren met 37-40 in 26. Het was net genoeg om door te schuiven naar zijn eerste hoofdtoernooi sinds april dit jaar. De Bruijn mocht verliezen maar moest wel in 27 en met de nodige punten binnen zijn dat lukte dus.
De dag erop werd het zelfs happy houre voor De Bruijn. Hij won in het hoofdtoernooi zijn wedstrijd tegen viervoudig wereldkampioen bij de junioren en Aziatisch kampioen Haeng Jik Kim met 40-23 in niet meer dan 13 beurten ofwel 3.076 gemiddeld. Met twee series van 11 maakte hij het verschil. Een vroeg in de partij en een tot slot. Zaterdag ging in de achtste finale dan toch de kaars uit voor de Hulstenaar. Hij verloor kansloos van de vrij onbekende maar uitermate sterke Bong Chul Kim die later zelfs doordrong tot de halve finales, met 25-40 in 21 beurten. De Bruijn maakt met zijn prestatie een sprong van 9 plaatsen op de ranking en staat nu 40.

Het vervolg werd een slag tussen de grote der aarde waarbij de verrassingen waren de uitschakeling van o. a. klassementsaanvoerder Frédéric Caudron, Duong Ahn Vu en Sayginer. Marco Zanetti ging eraf door Dick Jaspers, Quoc Nguyen Nguyen door Kim Bong Chul, Morales door Kasidokostas (die tot nu wel de grootste indruk maakt en Leppens tegen Merckx. Laatstgenoemde werd ook het struikelblok voor Jaspers  en Kasido vermorzelde de eerder rechter over De Bruijn, Kim Bong Chul. Finale dus Kasidokostas tegen Merckx.
Waar Merckx in de finale staat wint hij meestal. De killer maakte nu gehakt van de Griek en pakte daarmee zijn tiende WB zege.
Jean Paul de Bruijn eindigde als 10de in de eindstand en evenaarde daarmee zijn beste prestatie in een WB toernooi van 2015 toen hij twee keer 10de werd, in Istanbul en Porto.

Realisatie: TiDi Graphics